Prekių katalogas

Maisto saugumas stovyklaujant

Stovyklaujam sveikai

Straipsnio autorė - Raimonda Valaikaitė (gydytoja, Naturoti įkūrėja)

19.07.2021

Vasara - puikus iškylų ir stovyklavimo metas. Žinoma, tai daryti galima ir kitais metų laikais, tačiau vis tik didelė dalis žmonių išvykoms į gamtą renkasi šilčiausią sezoną, kuomet lepina saulė ir geras oras, o lietus toks šiltas, kad visiškai nebaisu sušlapti. Tačiau, puikus oras ir šiluma patinka ne tik stovyklautojams, bet ir įvairiems mikroorganizmams, kurie karštomis dienomis gali labai lengvai užkrėsti maistą ir vandenį bei susargdinti gamtinėtojus. Tad šį kartą pasikalbėkime apie tai, kokius žingsnius būtina atlikti, jog mūsų maistas liktų sveikas, o mes patys - apsaugoti.

 

Temperatūrai jautrų maistą laikyti vėsiai

Tai yra mėsa, pieno produktai, namuose ruošti troškiniai, sriubos ir panašiai, kurie gana greitai gali tapti labai gera terpe mikroorganizmams daugintis. Tokių maisto produktų negalima laikyti ne šaldytuve ilgiau negu 2 valandas, o jeigu lauko temperatūra viršija 30 laipnsių - tuomet vos vieną valandą. 

Tam gali pagelbėti:

- šaltkrepšis - prieš dėdami maistą į krepši, jį gerai jį atšaldykite (galima atšaldyti ir maistą, ir šaltkrepšį), o kartu į šaltkrepšį galima įdėti ledų kubelių tiesiai iš šaldiklio ar tiesiog plastikinį butelį su užšaldytu vandeniu. Tokia sistema padės išlaikyti maistą vėsiai tumpesnėse išvykose. 

- automobilinis šaldytuvas - pritaikytas ilgesnėms išvykoms, todėl naudojantis juo maistas lieka saugus vartojimui pakankamai ilgą laiką. 

- jeigu atostogaujate sodyboje, pasistenkite, jog šaltam laikymui skirti produktai kuo greičiau pasiektų šaldytuvą.

SVARBU: prieš pradėdami gaminti maistą iš temperatūrai jautrių produktų arba šildydami jau anksčiau paruoštus patiekalus būtinai įsitikinkite, jog jie yra gerai išsilaikę ir tinkami valgymui.

 

Rinktis maistą, kuriame bakterijos nesidaugina greitai

Tai visas sausas maistas - kruopos, duona, sausi užkandžiai - juose mikroorganizmams tinkamos terpės nėra. Daržovėse bei vaisiuose bakterijų veisimuisi tinkamos sąlygos susikuria per gana ilgą laiką, tad jų galite turėti kuprinėje kopdami į kalnus ar plaukdami baidarėje. Taip pat šie maisto produktai nereikalauja ypatingų laikymo sąlygų, apart to, kad juos reikia laikyti sausai. 

 

Plauti

Dažnai plauti rankas, visuomet išsiplauti maisto indus bei įrankius, nuplauti vaisius ir daržoves. Jeigu nesate tikri, ar turėsite švaraus vandens, kai ką galimą nusiplauti jau prieš kelionę (vaisiai, daržovės), o kitiems reikalingiems įrankiams plauti derėtų turėti butelį švaraus vandens bei švarų rankšluostį nusausinimui. Rankoms dezinfekuoti galima su savimi turėti buteliuką dezinfektanto.

 

Naudoti švarų vandenį

Žinant išvykos trukmę verta pagalvoti apie tai, kiek švaraus vandens su savimi pasiimti. Jis būtų reikalingas atsigerti ir nusiplauti rankas, įrankius, maistą.

Venkite gerti vandenį tiesiai iš laukinių vandens telkinių, nes jis gali būti užterštas tam tikrais patogenais. Jeigu vis tik prisireikia naudoti tokį vandenį, tuomet jį reikia pavirti bent vieną minutę, kad patogenai žūtų. Būdami aukštikalnėse virkite tris minutes. Virinimas - pats patikimiausias būdas norint sunaikinti mikroorganizmus. Jeigu vanduo purvinas, tuomet leiskite jam nusistovėti talpoje ir virimui rinkitės tik viršuje esantį švaresnį vandenį.

Taip pat gali būti pravartu išmokti pasigaminti gamtinį vandens filtrą iš vietoje sutinkamų medžiagų (medžio žievės, žolės, smėlio, anglies). Bet net ir filtruotą vandenį rekomenduojama užvirinti.

 

Vengti kryžminės kontaminacijos

Kryžminė kontaminacija įvyksta tuomet, kai mikroorganizmai nuo užterštų maisto produktų per rankas, įrankius bei indus patenka ant kitų maisto produktų. Todėl būtinai plaukite rankas prieš ir po mėsos ruošimo, naudokite skirtingus įrankius, lenteles bei indus arba juos ypatingai gerai nuplaukite. 

Mėsa bei vištiena turi būti atitinkamai izoliuota nuo kitų maisto produktų ir transportacijos metu.

 

Visuomet galvoti apie švarą

Jeigu ketinate stovyklauti, apsižiūrėkite ar stovyklavietė švari, ar joje nėra palikta buvusių stovyklautojų maisto likučių, cheminių valymo priemonių, gamtinių reikalų. Dažnai plaukite rankas ir laikykite savo nenaudojamus indus bei įrankius švarius bei sausus. 

 

Būkite atsargūs ir atidūs, tai padės išlikti saugiems bei sveikiems stovyklavimo metu!