Palmių aliejus

Palmių aliejus maiste ir kūno priežiūros priemonėse: ar tai saugu vaikams?

Straipsnio autorė - Raimonda Valaikaitė (gydytoja, Naturoti įkūrėja)

07.12.2020 

 

Palmių aliejus – kas tai?


Palmių aliejus – iš Gvinėjinių alyvpalmių (lot. Elaeis guineensis, eng. African oil palm) vaisių išgaunamas aliejus. Egiptiečių pradėtas naudoti dar prieš 5 000 metų palmių aliejus plačiai paplito po pasaulį dėl savo pigios bei labai našios gavybos ir gamybos. XIX amžiuje jis tapo vienas populiariausių augalinių aliejų maisto pramonėje. Per 20 metų palmių aliejaus produkcija išaugo 400% ir beveik pusėje šiuo metu parduotuvėse randamų buities bei maisto gaminių savo sudėtyje turi palmių aliejaus. Šiuo metu maždaug 70% kosmetikos priemonių gaminamos naudojant palmių aliejų, nes jis neturi stipraus kvapo bei skonio.

Dėl šių priežasčių kiekvienas iš mūsų praktiškai kasdien vartojame palmių aliejų patys apie tai nė nesusimąstydami. Jis aptinkamas visur – nuo kūno priežiūros priemonių iki maisto produktų. Ne išimtis ir produkcija, skirta vaikams. Palmių aliejus dedamas į kūno priežiūros priemones, maistą ir netgi kūdikių mišinėlius.


Pasaulyje palmių aliejus naudojamas:

1) 80% maisto pramonėje (aliejus kepimui, margarinas, kepimo produktai, daug perdirbtų maisto produktų, šokoladas);
2) 19% kosmetikoje, muiluose, tepaluose, farmacijos produktuose, lakuose, dantų pastoje, skutimose žele;
3) 1% biokuro gamyboje.


Ar jis saugus kūno priežiūros priemonėse?

Nėra duomenų, kad palmių aliejus būtų žalingas, jeigu jis naudojamas kūno priežiūros priemonėse, t.y. šampūnuose, kremuose, kondicionieriuose, dantų pastoje. Tad išoriškai palmių aliejų, net ir vaikams, naudoti kol kas yra saugu, kol kas nors neįrodys priešingai.

 

Ar jis saugus maiste?

Net 80% viso pasaulyje išgaunamo palmių aliejaus yra sunaudojama maisto pramonėje. Tad jeigu valgote daug maisto iš prekybos centro (dribsniai, kepiniai, margarinas, energetiniai batonėliai, šokoladas, pieno gaminiai ir t.t.), galite būti tikri, jog Jūsų racione yra tikrai nemažai palmių aliejaus. Taip pat ir Jūsų vaikų. Netgi kūdikių mišinėliuose gali būti randama palmių aliejaus. 

Didžioji dalis tyrimų sako, kad taip, palmių aliejus maisto produktuose, netgi skirtuose vaikams, yra saugu, nes nėra pakankamai įrodymų, galinčių įrodyti, jog tai nesaugu. Jis gali prisidėti prie padidėjusio cholesterolio kiekio vyresnio amžiaus žmonėms. Kita vertus gaminant maistą ir palmių aliejų veikiant aukšta temperatūra, išsiskiria kancerogeninės medžiagos, tačiau Europos Sąjunga yra įvedusi tam tikras tų medžiagų kiekio gaminiuose leistinas normas ir griežtai jas prižiūri.
Tai čia tokia oficialioji versija. Tačiau yra ir bet...

Palmių aliejuje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių. Žinoma, visos riebalų rūgštys yra reikalingos, bet su saiku. Siekiant sveikai maitintis, rekomenduojama, jog ne daugiau kaip 30-40% per dieną gaunamų kalorijų turėtų sudaryti riebalai, o sotieji riebalai - ne daugiau, kaip 10% bendro kalorijų kiekio. Todėl prieš rinkdamiesi vaikų mėgstamus dribsnius, batonėlius, šokoladą, ledus, pieno gaminius, pasidomėkite, kiek juose yra sočiųjų riebalų rūgščių nepamiršdami, kad jų taip pat gauname ir su kitu maistu. 

Naujagimio (0-6 mėn.) mityba persiorientuoja iš gliukozės, gaunamos per placentą, į riebų motinos pieną. Jo sudėtyje sotieji riebalai sudaro 40% visų riebalų (50% sočiųjų riebalų sudaro palmitinė rūgštis). Kad kūdikio mišinėliai galėtų pasiekti panašų riebalų kiekį, jie praturtinami augalinės kilmės aliejais, tame tarpe ir palmių aliejumi. Tad gal būti, jog jeigu kūdikį maitinate mišinėliu, jis gauna ir palmių aliejaus. Ir nieko čia blogo, gal tik faktas, jog Afrikinių palmių plantacijose nelegaliai dirba ar yra išnaudojami kiti vaikai, turėtų paskatinti pasidomėti, ar mišinėlyje naudojamas aliejus atkeliauja iš tvarių ūkių.

Prieš Palmių aliejus rafinuojamas aukštoje temperatūroje (iki 200 laipsnių), tad šio priceso metu jame susidaro 3-monochloropropanediol (3-MCPD) and 2-mono-chloropropanediol (2-MCPD). Prieš 4 metus Italų tyrimų trupė paskelbė ištyrusi 12 vaikams skirtų produktų iš žinomų gamintojų, tokių, kaip Nestle, Barilla, Ferrero ir Danone bei teigė patikusi pernelyg aukštus 3-MSPD kiekius (antroje nuotraukoje rasite testuotus produktus ir rezultatus). Ši medžiaga žinoma kaip potencialiai kancerogeniška, EFSA (European Food Safety Authority) yra nustačiusi maksimalias galimas suvartoti dozes ir tai griežtai reglamentuoja. Deja, nepavyko rasti informacijos kokį atoveiksmį iššaukė tokie tyrimo rezultatai.

 

Kas blogai su palmių aliejumi?

Pažeidžiamos žmogaus teisės

Žiniasklaidoje vis nuskamba pranešimai, jog palmių aliejaus gamyboje išnaudojami vaikai ir suaugę, nemokami tinkami atlyginimai arba žmonės dirba nelegaliai. Vis daugiau girdėti ne tik apie priverstinį darbą, bet ir seksualinį išnaudojimą palmių plantacijose, kur prižiūrėtojai išnaudoja socialiai pažeidžiamus darbuotojus. Taip pat neretai žmonės, purškiantys palmių plantacijas pesticidais ir insekticidais, nėra aprūpinami tinkamomis apsaugos priemonėmis, dėl to ilgainiui atsiranda rimtų sveikatos problemų. Indonezijoje, didžiausioje palmių aliejaus gamintojoje, plantacijose dirba apie 7.6 milijono moterų, kurios dažniausiai dirba savo jėgoms nepritaikytus sunkius darbus, yra prastai apmokamos, seksualiai išnaudojamos.


Naikinami miškai

Afrikinės aliejinės palmės kilusios iš vakarų-pietvakarių Afrikos, tačiau XIX-XX amžiuje plačiai introdukuotos tropinio klimato šalyse, ypatingai Indonezijoje, Malaizijoje, kuriose pagaminama 85% viso palmių aliejaus. 1990-2008 apie 8% iš sunaikintų pasaulio miškų buvo sudeginta siekiant sukurti naujas Afrikinių aliejinių palmių plantacijas. Palmių aliejaus paklausai didėjant plečiasi jų plantacijos, tad vyksta aktyvi deforestacija, naikinami vietinių gyvūnų namai. Vieta plantacijoms ruošiama paprasčiausiu būdu – deginant miškus, tad ne tik naikinama vietinė augalija, bet žūsta galybė gyvūnų, neretai ugnis nevaldomai plečiasi ir paliečia didžiulius plotus.

Prisidedama prie klimato kaitos

Gaisrų metu į atmosferą išmetami dideli kiekiai anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato kaitos. Nuo gaisrų kenčia vietiniai žmonės, dėl visa gaubiančių dūmų uždaromos mokyklos, įstaigos. 

Keičiamas kraštovaizdis

Niakinant miškus vyksta aktyvi divožemio erozija, mažėja dirvožemio derlingumas, todėl reikia užimti vis daugiau plotų, kad būtų galima išgauti gerą derlių.
Orangutanai yra plačiausiai žinomi gyvūnai, kurie kenčia dėl deforestacijos. Tačiau šis procesas kenkia tigrams, drambliams, raganosiams bei kitiems gyvūnams bei augalams. O deginant miškus į atmosferą išmetama daug anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato pokyčių.


Kaip surasti palmių aliejų etiketėje?

Palmių aliejus etiketėje gali būti vadinamas skirtingais vardais:

- Augalinis aliejus (vegetable oil)
- Palmių vaisių aliejus (palm fruit oil)
- Palmitate
- Glyceryl
- Stearate
- Stearic acid
- Elaeis Guineensis
- Palmitoyl
- Sodiumlaureth sulfate
- Sodium kernelate

 

Kaip jau supratote, pat savaime palmių aliejus tikrai nėra blogas dalykas, bet žmonės jį tokiu pavertė savo neatsakinga veikla. Palmių aliejus gali būti išgaunamas ir tvariomis priemonėmis, be gaisrų, prievartinės darbo jėgos, gerbiant žmogų ir gamtą. Jo kiekiai, ypatingai maisto produktuose, gali būti normuojami atsakingai. Taip pat jis suteikė daug darbo vietų besivystančiose šalyse ir išmaitina daug šeimų, todėl nebūtų atsakinga tiesiog staiga liautis jį naudoti. Svarbu pradėti atsakingai sertifikuoti plantacijas ir palmių aliejų, remti tvarius ūkius. Vis dėlto kol kas tik 20% pasaulyje pagaminamo palmių aliejaus gali būti sertifikuojamas, kaip ,,tvarus“. 

Reziumė:

- Saikingas palmių aliejaus vartojimas sveikiems žmonėms ir vaikams traktuojamas kaip saugus, kol kas nors neįrodė priešingai;
- Svarbu atkreipti dėmesį į sočiųjų riebalų kiekį ir neviršyti rekomenduojamos 10% nuo visų kalorijų ribos;
- Palmių aliejų naudoti kūno priežiūros priemonėse, yra saugu;
- Perkant produkciją įsitikinti, jog panaudotas palmių aliejus buvo išgautas tvariuose ūkiuose (CSPO sertifikacija)

Likite sveiki!